Θέλουν και το Κρητικό Πέλαγος οι Τούρκοι !





Η λίστα-σοκ με τα 152 νησιά και βραχονησίδες που έχουν βάλει στο μάτι οι γείτονές μας Τούρκοι αγνοώντας τις διεθνείς συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων –

Από τον Ανδρέα Κούτρα
Πρόκειται για τη λίστα αμφισβήτησης συνολικά 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, από τη Ζουράφα (βόρειο Αιγαίο) έως τη Στρογγύλη (νοτιοανατολικό Αιγαίο).

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά της Αγκυρας και δηλώνουν ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα». Η Τουρκία εντείνει την πολεμική ρητορική της σε βάρος της Ελλάδας και είναι δεδομένο ότι θα την κλιμακώσει ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές (24 Ιουνίου), καλλιεργώντας ένα εθνικιστικό κλίμα με στόχο την καθαρή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν.


Οι φραστικές πολεμικές ιαχές συνοδεύονται και από στρατιωτικές ενέργειες,
όπως οι σκληρές αερομαχίες που προκαλούνται από τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, η συγκέντρωση μεγάλων ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο κοντά σε αμφισβητούμενες περιοχές και η προαναγγελία ασκήσεων που παραπέμπουν ευθέως σε «πρόβα απόβασης» σε ελληνικά νησιά. Μία εξ αυτών είναι η άσκηση «Εφές», που θα γίνει από τις 30 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου απέναντι από τη Χίο.

Οι Τούρκοι έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους, μετακινώντας δυνάμεις και στέλνοντας πλοία να περνούν ανοιχτά των νησιών μας σε επίδειξη σημαίας, θέτοντας σε επιφυλακή τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Εκείνο όμως που συνιστά την πιο σοβαρή πρόκληση είναι η ευθεία και ωμή αμφισβήτηση των Ιμίων, τα οποία η Τουρκία, με ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας στις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, χαρακτήρισε «τουρκική περιοχή».

Μέχρι τώρα η Αγκυρα θεωρούσε την περιοχή «γκρίζα ζώνη»,
στην οποία βεβαίως ενέταξε και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, αμφισβητώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ανθρωποφάγων, των βραχονησίδων των Φούρνων, και ζητώντας να κατέβει η ελληνική σημαία που ύψωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που εγκαινιάστηκε κυρίως με την κρίση των Ιμίων του 1996 αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα από τη γειτονική χώρα προκειμένου να εξαναγκάσουν την Ελλάδα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών για θέματα που δεν υφίστανται.


Οι εξελίξεις στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και νοτίως της Κρήτης δείχνουν να πιέζουν την Αγκυρα έτσι ώστε να αμφισβητήσει τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 που κατοχυρώνουν πλήρως και τελεσίδικα το status quo του Αιγαίου και των γεωγραφικών σχηματισμών του (ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μιλήσει για επικαιροποίηση).

Με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης, με το οποίο παραχωρούνται στη χώρα μας η Ικαρία, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Μυτιλήνη, η Χίος και η Σάμος, διευθετείται η κυριότητα των Ανθρωποφάγων και του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. Επομένως, και νησιών που ανήκουν γεωγραφικά στις περιοχές αυτές. Ομως οι Τούρκοι επιμένουν να τα αμφισβητούν, έχοντας συντάξει μια λίστα με τουλάχιστον 152 αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά.

Είναι η αποκαλούμενη «EGAYDAAK» («Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, η κυριότητα των οποίων δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες»).
Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην «EGAYDAAK»



από το dimokratianews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια