Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Πώς θα αποφύγετε τα λάθη στην αίτηση - Δείτε αναλυτικά τα βήματα





Για την ένταξη στο ΚΟΤ Α απαιτείται να υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο (για αυτούς που έχουν εγκριθεί προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησης τους στο ΚΕΑ).






H επικαιροποίηση της αίτησης του ΚΕΑ μπορεί να γίνει από το σπίτι ηλεκτρονικά.


Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β εξετάζονται εκ νέου τα προβλεπόμενα κριτήρια, ανεξάρτητα αν κάποιος κρίθηκε δικαιούχος του Κοινωνικού Μερίσματος 2017.

Λαμβάνονται υπόψη και τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον έχουν εκκαθαριστεί. Επίσης για τυχόν φιλοξενούμενα ενήλικα μέλη, απαιτείται συναίνεση που δίνεται ηλεκτρονικά όπως γινόταν και με το Κοινωνικό Μέρισμα.
Συνοπτικά τα βήματα της διαδικασίας υποβολής αίτησης για ΚΟΤ:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ αλλά η αίτησης σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η
συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί

[Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
Λάθη από την ΗΔΙΚΑ στις διασταυρώσεις των αιτήσεων

Αστοχίες στις διασταυρώσεις των αιτήσεων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο διαπιστώνουν οι πολίτες που μπαίνουν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) προκειμένου να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά

Η ΗΔΙΚΑ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «στο ΚΟΤ Β υπήρξε - εκ παραδρομής - έλεγχος για την αξία της κινητής περιουσίας (αξία οχημάτων νοικοκυριού). Αυτό ήταν λάθος (αφορά μόνο το ΚΟΤ Α) και αφαιρέθηκε. Παρακαλούμε τους αιτούντες που απορρίφθηκαν εξ αιτίας αυτού του κριτηρίου να κάνουν εκ νέου αίτηση. Ζητάμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία δημιουργήσαμε
άθελα μας».

Επίσης δεν έχει δοθεί λύση στο ότι όσοι λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η τελευταία φορά που έκαναν αίτηση είναι πέραν του τελευταίου διμήνου τότε θα πρέπει πριν υποβάλουν αίτηση για Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση της αίτησης για το ΚΕΑ.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος ξεπέρασαν τις 135.000. Όσοι ανήκουν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΟΤ Α) υπέβαλαν 30.054 αιτήσεις εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί οι 19.827, δηλαδή ποσοστό έγκρισης 66.

Από την άλλη, όσοι ανήκουν στο Κοινωνικό Μέρισμα (ΚΟΤ Β) υπέβαλαν 104.934 αιτήσεις και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 46.000 ή 44% επί του συνόλου. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι συνολικά θα υποβληθούν περισσότερες από 2.000.000 αιτήσεις ενώ ο τελικός αριθμός δικαιούχων θα ανέλθει σε περίπου 1.300.000.



Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/863464/koinoniko-timologio-deh-pos-tha-apofygete-ta-lathi-stin-aitisi-deite-analytika-ta-vimata#ixzz57vyshxth

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια