Με πόλεμο απειλεί τον Πούτιν ο Νταβούτογλου!






Με πόλεμο απειλεί τον Πούτιν ο Νταβούτογλου ο οποίος στέλνει το μήνυμα στην Μόσχα
πως εάν ρώσικα μαχητικά παραβιάσουν τον τουρκικο εναέριο χώρο, «θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής.» . Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο για τις ρώσικες επιδρομές στη Συρία.Έπειτα από περιστατικό με το ρωσικό αεροσκάφος στην μεθόριο με τη Συρία, και με την Άγκυρα να εκφράζει εντονότατη δυσφορία της για την παρενόχληση τουρκικών μαχητικών F-16 από ρωσικά αεροπλάνα αλλά και ένα MIG 29 ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλουσε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber-Turk, προειδοποίησε ότι:

«Οι κανόνες μας εμπλοκής είναι σαφείς για οποιονδήποτε παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την εντολή να αναχαιτίσουν «ακόμη κι ένα πουλί».

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Μόσχα περιέγραψε την είσοδο από πολεμικό της αεροσκάφος στον τουρκικό εναέριο χώρο ως ένα «σφάλμα». Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η είσοδος της Ρωσίας στη σύγκρουση στη Συρία κλιμάκωσε την κρίση, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «το συριακό θέμα δεν δημιουργεί μια κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», οι οποίες έχουν σημαντικά εμπορικά συμφέροντα.

«Παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου», υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Μόσχα θα εγκαταλείψει τις «εσφαλμένες θέσεις» της στην συριακή κρίση εν γένει.

Σημειώνεται ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία το Σάββατο, υποχρεώνοντας την Άγκυρα να απογειώσει δύο αεροσκάφη F-16 για να το αναχαιτίσουν, ενώ και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί η «έντονη διαμαρτυρία» της τουρκικής κυβέρνησης.

Επίσης, σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία μετά την αναχαίτιση του ρωσικού καταδιωκτικού το Σάββατο στον τουρκικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Η συνάντηση αυτή που προβλέπεται να γίνει νωρίς το απόγευμα θα «είναι αφιερωμένη στα γεγονότα του Σαββατοκύριακου και στην κατάσταση στη Συρία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι την πραγματοποίηση της συνάντησης ζήτησε η Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου είχε εξάλλου τηλεφωνήσει προηγουμένως στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να του εκφράσει την «έντονη διαμαρτυρία» του για το περιστατικό του Σαββάτου.

Εκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε σήμερα έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, με θέμα τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη».

«Οι ενέργειες της Ρωσίας» στη Συρία, όπου η Μόσχα πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών και, σύμφωνα με τις δυτικές χώρες, εναντίον των ομάδων των ανταρτών που πολεμούν την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, «δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής», εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ.

crashonline.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια