Δημοψήφισμα Ιταλία: Άνοιξαν οι κάλπες - Διαβάστε όλα όσα δεν ξέρετε για το Ιταλικό Δημοψήφισμα












ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ


Ειδήσεις για ιταλικό δημοψήφισμα: Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα από τις 07:00 μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα (από τις 08:00 ως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) για το κρίσιμο συνταγματικό δημοψήφισμα. Καλούνται να εκφράσουν την ετυμηγορία τους σχεδόν σαράντα επτά εκατομμύρια πολίτες σε οκτώ χιλιάδες δήμους της χώρας σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία, που θα κρίνει την αλλαγή και μεταρρύθμιση των εξουσιών του Κοινοβουλίου της Ιταλίας, καθώς και την κατάτμηση των αρμοδιοτήτων του κράτους, των περιφερειών και των διοικητικών οργάνων.


Παράλληλα, όμως, εξαιτίας του γεγονότος ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος ενδέχεται να οδηγήσει σε παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι οι συνέπειες του αποτελέσματος μπορεί να προκαλέσουν ισχυρή «σεισμική δόνηση» στις διεθνείς Αγορές, ακόμη και να κρίνουν την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω κι αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.







Για ποιά ζητήματα καλούνται να ψηφίσουν οι Ιταλοί;


Μια σειρά από πολύ σημαντικές αλλαγές στο ιταλικό πολιτικό σύστημα είναι η απάντηση.


Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επηρεάζουν το ένα τρίτο του ιταλικού Συντάγματος, έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο, αλλά από μια μικρή πλειοψηφία, γεγονός που σε τέτοιες περιπτώσεις εναποθέτει την τελική κρίση στα «χέρια» του ιταλικού λαού.


Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, το οποίο εδραιώθηκε μέσω των διατάξεων του ιταλικού Συντάγματος το 1948, υπάρχουν δύο σώματα του κοινοβουλίου που αποτελούνται από άμεσα εκλεγμένους βουλευτές. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία. Και τα δύο σώματα διαθέτουν την ίδια δύναμη -το «τέλειο διθάλαμο σύστημα»- όμως και τα δύο πρέπει να συμφωνήσουν προκειμένου ένα νομοσχέδιο να γίνει νόμος. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι σε περιπτώσεις αμφιλεγόμενων νομοθετικών προτάσεων η διαδικασία ενδέχεται να αποβεί εξαιρετικά χρονοβόρα. Για παράδειγμα, ένας νόμος που έδινε σε παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου, τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά των παντρεμένων ζευγαριών, χρειάσθηκε σχεδόν 1.300 ημέρες για να εγκριθεί.








Σύμφωνα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, η Γερουσία θα χάσει σχεδόν όλη την εξουσία της, καθώς ο αριθμός των γερουσιαστών θα μειωθεί από 315 σε μόλις 100, αλλά ακόμη και αυτοί οι γερουσιαστές θα πάψουν να εκλέγονται άμεσα απ’ το εκλογικό σώμα. Αντ 'αυτού, το σώμα των 100 γερουσιαστών θα απαρτίζεται από νομοθέτες που θα επιλέγονται από τις περιφερειακές συνελεύσεις, ενώ ορισμένοι δήμαρχοι θα έχουν διττό ρόλο επίσης ως γερουσιαστές και κάποιοι λίγοι θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (74 περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και 5 διορισμένοι από τον ΠτΔ).


Οι τελευταίοι, δεν θα είναι γερουσιαστές με ισόβια εξουσία, αλλά θα υπηρετούν το σώμα για επταετή περίοδο με δυνατότητα ανανέωσης, ενώ σε περίπτωση που προκύψει η αναγκαιότητα ψήφου εμπιστοσύνης η ιταλική κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται την ψήφο και της Γερουσίας, καθώς θα αρκεί εκείνη της ιταλικής βουλής.


Αν η πολιτική καμπάνια υπέρ του «Ναι» υπερισχύσει και οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις περάσουν, οι εξουσίες της εκάστοτε κυβέρνησης θα ενισχυθούν για πολλούς σε υπερβολικό βαθμό, έχοντας προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι νόμοι, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού προϋπολογισμού, θα μπορούν να περνάνε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς διαβουλεύσεις από την πλευρά της Γερουσίας.


Επί της ουσίας, η Γερουσία θα έχει μόνο τη δύναμη να επεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν σε άλλες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την επικύρωση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel).


Σε ό,τι αφορά στη σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν σήμερα οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας. Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.








Ακούγεται πολύπλοκο;


Για πολλούς Ιταλούς είναι, για αυτό και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις -πριν τη διακοπή της μετάδοσης τους ενόψει της ψηφοφορίας- έδειχναν ότι περίπου 25% Ιταλών ήταν αναποφάσιστοι. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ματέο Ρέντσι αυτό ακριβώς το ποσοστό των ψηφοφόρων θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.


Το ιταλικό δημοψήφισμα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «ιταλικό Brexit». Ισχύει;


Μάλλον όχι. Το επίδικο του ιταλικού δημοψηφίσματος δεν είναι η παραμονή ή η έξοδος από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιφέρει εκτεταμένες συνέπειες. Κατ 'αρχάς, αν κερδίσει η εκστρατεία του «Όχι», ο Ρέντσι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα αναδειχθεί στον μεταρρυθμιστή που «θα σύρει την Ιταλία έξω από το βάλτο» και θα εδραιώσει μια ισχυρή κεντροαριστερή πλειοψηφία, οπότε μια ενδεχόμενη ήττα του στο δημοψήφισμα αναμένεται να θεωρηθεί ως ένα μεγάλο πλήγμα στο πολιτικό του όραμα.


Θα ήταν, επίσης, περίπου όπως με το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, μια νίκη των λαϊκιστικών δυνάμεων εναντίον ενός συστημικού κόμματος, αν και η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Εάν η καμπάνια του «Ναι» δεν κερδίσει και ο Ρέντσι παραιτηθεί, μια νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών πιθανότατα θα αναλάβει την εξουσία έως τη διεξαγωγή νέων εκλογών το συντομότερο έως το επόμενο έτος.


Ένας βασικός λόγος που αρκετοί παρατηρητές πιστεύουν αυτή η ψηφοφορία είναι σημαντική αποτελεί το γεγονός ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκλογική επικράτηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (M5S), ένα λαϊκίστικο κόμμα που στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι αν κέρδιζε στις εκλογές θα εξήγγειλε δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.








Τελικά ποια είναι η ουσία του δημοψηφίσματος;


Καλή ερώτηση. Για μερικούς αφορά πραγματικά το ιταλικό Σύνταγμα και κατά πόσον η μεταρρύθμιση του αποτελεί μια θετική ή αρνητική προοπτική.


Αλλά για τους περισσότερους Ιταλούς, είναι ένα δημοψήφισμα που αφορά στον πρωθυπουργό και κατά πόσον έχει κάνει έως σήμερα καλή δουλειά ή όχι. Όταν ο Ματέο Ρέντσι ανέβηκε στην εξουσία το 2014 απολάμβανε υψηλών ποσοστών δημοτικότητας, όμως πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος δηλώνει απογοητευμένο από εκείνον, με αποτέλεσμα η καταψήφιση του δημοψηφίσματος να έχει γίνει συνώνυμη με την έκφραση δυσαρέσκειας προς την πολιτική του.


Το κύριο λάθος του Ρέντσι, το οποίο αναγνώρισε και ο ίδιος, είναι πως επέλεξε να προσωποποιήσει την αναμέτρηση. Αλλά όπως έχει τονίσει ο ίδιος –ακόμη και τις τελευταίες ημέρες– «δεν είναι άνθρωπος που επιπλέει σε όλες τις συνθήκες» και «άλλοι είναι πολύ ικανότεροι να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τις τακτικές αυτές».








Τα σενάρια της επόμενης ημέρας


Οι ιταλοί πολιτικοί προετοιμάζονται ήδη για την «επόμενη ημέρα» μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία αστάθειας και να διασφαλισθεί ο ρόλος της χώρας στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε περίπτωση που χάσει την αναμέτρηση, πρόκειται να αποφασίσει μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα την σύσταση νέας κυβέρνησης, πάντα με κύριο κορμό το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Στόχος της, η έγκριση νέου εκλογικού νόμου και η προσφυγή στις κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ει δυνατόν μέχρι τον Μάρτιο του 2017.


Παράλληλα, σύμφωνα με την Il Messaggero, σε περίπτωση ήττας στο συνταγματικό δημοψήφισμα ο Ρέντσι αναμένεται να κατηγορήσει την εσωτερική αριστερή μειοψηφία των «Δημοκρατικών», ότι «τον μαχαίρωσε πισώπλατα», όπως είχαν κάνει δηλαδή οι σύμμαχοι το 1998 με τον τότε πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.
Η εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι ο Ρέντσι έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τόσο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, όσο και την εξασφάλιση του 50% επί του συνόλου των εδρών βάσει της απλής αναλογικής. Η αναλύτρια Μαρία Τερέζα Μέλι γράφει ότι υπάρχει η πιθανότητα -έστω και αν ο Ματέο Ρέντσι καταφέρει να πετύχει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων- να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και να υποβάλει παραίτηση. Θα ήταν, βέβαια, μόνον μια κίνηση τακτικής, για να επιστρέψει στη συνέχεια ενώπιον του κοινοβουλίου και να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο να διευρύνει την πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση.

Όσο για το άλλο σενάριο, εκείνο της ήττας, σύμφωνα με την Corriere πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαστάσεις της, από το πόσο βαριά μπορεί να αποδειχθεί. Αν, δηλαδή, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα με μικρή διαφορά, «δύσκολα θα μπορούσε να μην δεχθεί μια νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με κύριο στόχο την έγκριση νέου εκλογικού νόμου», εκτιμά η εφημερίδα του Μιλάνου.


17356396

«Βόμβα» Ρέντσι στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αναλόγως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Ρέντσι δηλώνει έτοιμος να «εκβιάσει» την ΕΕ να λάβει μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, δήλωσε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου ότι «την επομένη του δημοψηφίσματος -αν τα πράγματα πάνε καλά- θα ζητήσει από το ιταλικό κοινοβούλιο να του δώσει την άδεια να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ένωσης, αφού η Ευρώπη δεν αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό».

«Αν η Ευρώπη θέλει την ιταλική χρηματική συμβολή, πρέπει να αρχίσουν να τυγχάνουν σεβασμού οι δεσμεύσεις για το μεταναστευτικό», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/750349/dimopsifisma-italia-ola-osa-prepei-na-gnorizete-gia-to-dimopsifisma-toy-mateo-rentsi#ixzz4RrYCiiJs




https://youtu.be/2N211eZI_4A


Πανικός στην Ιταλία: «Άδειασαν»τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo) οι Ιταλοί «άδειασαν» τους λογαρισμούς τους και αγόρασαν χρυσό και στην Ελβετία. Ο λόγος ήταν η ανασφάλεια που υπήρχε για την έκβαση του δημοψηφίσματος και τις συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παράγγελνανβ σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα. «Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo. Οι περισσότεροι φυλάσσουν το χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν oi Ιταλοί είναι ότι ποσά άνω τον 10.000 ευρώ σε μετρητά πρέπει να δηλώνονται εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί εισάγοντας μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δρακόντειες ποινές, τις οποίες προβλέπει ο ελβετικός νόμος, όπου και περιλαμβάνεται και η ειδοποίηση των ιταλικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής. Προς το παρόν οι Ιταλοί μπορούν, όμως, απλώς να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην Pro AUrum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ μειώνονται και οι καταθέσεις των ιταλικών ταπεζών. Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθειά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονταν ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων.

renzi italy referendum
Η ΕΚΤ σε ετοιμότητα να αγοράσει ιταλικά ομόλογα αν υπερισχύσει το «Όχι»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος οδηγήσει σε άλμα το κόστος δανεισμού της χώρας, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, δήλωσαν πηγές της κεντρικής τράπεζας στο Reuters στις 29 Νοεμβρίου.

Ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση καταγράφονταν έντονες ρευστοποιήσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα των μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 80 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμίσει την όποια άμεση, περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά το δημοψήφισμα, καθησυχάζοντας τις αγορές και στηρίζοντας τα ομόλογα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές από την κεντρική τράπεζα που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.


renzi italy referendum

Οι πηγές προσέθεσαν ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο για να επιτρέπει την προσωρινή αύξηση των αγορών ιταλικών ομολόγων και ότι μια τέτοια κίνηση δεν χρειάζεται απαραίτητα την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που συνεδριάζει στις 8 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει εάν θα επεκτείνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο.

Ωστόσο τόνισαν ότι κάτι τέτοιο θα περιοριστεί χρονικά σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να αντισταθμιστεί η όποια άμεση αστάθεια στην αγορά, διότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και όχι για να αντιμετωπίζει κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν η Ιταλία ή οι τράπεζές της χρειαστούν μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη, η Ρώμη θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα για βοήθεια.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο για βοήθεια προς την Ιταλία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί. Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έχει ενσωματωμένη ευελιξία», δήλωσε μία από τις πηγές. «Το βασικό είναι ότι η ΕΚΤ πρέπει να πεισθεί ότι η αστάθεια μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση αυτής της ευελιξίας».


Σόιμπλε και Γιούνκερ στηρίζουν Ρέντσι

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τετάρτη (30/11) σε συνέδριο στο Βερολίνο ότι αν ήταν στην Ιταλία θα ψήφιζε «ναι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, όπως γράφει η Corriere della Sera.

«Ο Ρέντσι προσπαθεί να φέρει σε πέρας συνταγματική μεταρρύθμιση και πρέπει να πω ότι τον σέβομαι πολύ» δήλωσε ο Σόιμπλε. «Ας περιμένουμε, ελπίζω να πετύχει», πρόσθεσε, και τόνισε ότι πείθει περισσότερο από άλλους ότι μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία».

Σε ανάλογο τόνο ήταν και η στήριξη που προσέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

O Γιούνκερ ανέφερε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός προωθεί τις σωστές μεταρρυθμίσεις. «Δε γνωρίζω αν θα είναι χρήσιμο για τον Ρέντσι να πω ότι θα ήθελα να δω το 'Ναι' να νικάει. Θέλω να πω ότι δε θα ήθελα να δω το 'Όχι' να κυριαρχεί στο δημοψήφισμα», επισήμανε.



newsbomb.gr
Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas
http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια