ΧΑΝΟΥΜΕ ΙΜΙΑ Ή ΚΥΠΡΟ!





Τι προδικάζει η τουρκική προκλητικότητα.

– ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…

Δεν είναι τυχαία η «βεντάλια» των διεκδικήσεων επί κυπριακών, ή ελληνικών εδαφών, την οποία διαδηλώνει με επίσημες δηλώσεις η Τουρκία. Χθες, πρόσθεσε στα εδάφη της Βόρειας Κύπρου και τις διεκδικήσεις της επί 18 ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τα Ίμια, τα οποία θεωρεί με δηλώσεις του ΥΠΕΞ της, τουρκικό έδαφος.

Στη νέα αυτή προκλητική δήλωση της Τουρκίας, αντέδρασε με μάλλον τυπικό τρόπο το ελληνικό ΥΠΕΞ. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να επικοινωνήσει με τη γερμανική καγκελαρία, επιζητώντας υποστήριξη και προφανώς, διαμεσολάβηση προς την Τουρκία προκειμένου να ανακοπεί η επιθετική της διάθεση εναντίον της Ελλάδας.


Πράγματι, η Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν σε μια διαμεσολάβηση κορυφής από την πλευρά της Ευρώπης. Παράλληλα, από τις ΗΠΑ σε επίπεδο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφήνονται να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι θα υπάρξει ενημέρωση προς την Άγκυρα να σταματήσει την επιθετική της διάθεση σε βάρος εδαφών της Ελλάδας.

Κάποιες μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές που σχετίζονται με την Ελλάδα, θέλουν να πιστεύουν ότι ενδεχομένως υπάρξει και σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα με την ανασυγκρότηση και την παρουσία του περίφημου 6ου Αμερικανικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει παρά ταύτα η Ελλάς τους πρώτους μήνες του 2017 απέναντι στην Τουρκία εμπεριέχει κινδύνους σε τρία επίπεδα!

Πρώτον, τα νησιά της στο Ανατολικό Αιγαίο να κατακλυστούν από μετανάστες και πρόσφυγες, με δεδομένη τη σχετική κατάρρευση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ στο προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις έμπειρων παρατηρητών, όπως ο καθηγητής κ.Μάζης, ότι θα υπάρξει ενδεχομένως «προβοκάτσια» της Τουρκίας, με επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πλησίον της νήσου Παναγιάς και στις Οινούσσες για να αμφισβητηθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Δεύτερο, η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στην προσάρτηση των υπό κατοχή εδαφών στη Βόρεια Κύπρο.

Τρίτον, η Άγκυρα μπορεί να προχωρήσει σε de jure προσάρτηση των Ιμίων στην επικράτειά της και συνολική αμφισβήτηση του status quo της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Από τα τρία αυτά ενδεχόμενα, έμπειροι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προσαρτήσει τα εδάφη του βορείου τμήματος και μέρος των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου.



Κανένα περιθώριο εφησυχασμού

Κάποιες διαπιστώσεις που έγιναν ότι ο αριθμός των προσφύγων σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου ξεπέρασε τον αριθμό των μονίμων κατοίκων των νησιών, οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις των Ερντογάν, Τσαβούσογλου, και Κιλιτσάρογλου (αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία) για τις βραχονησίδες, για τα ελληνικά νησιά, για τη Συνθήκη της Λωζάννης, για τα Ιμια, ακόμη και για την κυπριακή σημαία, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι, παρά τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας με τους ανατολικούς γείτονές της και τους Κούρδους, και παρά τις διώξεις στρατιωτικών λόγω του πραξικοπήματος, η Άγκυρα δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη από τη λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου, απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Η κατάσταση την προηγούμενη εβδομάδα στο Αιγαίο ήταν εκρηκτική λόγω μιας τουρκικής άσκησης που έγινε με τα τουρκικά μαχητικά να προβαίνουν σε προκλήσεις. Η όλη υπόθεση είναι σοβαρή και έτσι θα πρέπει να εκλαμβάνεται.

hellasforce.com

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια