ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ 1794 ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ!




Αναξιοποίητα παραμένουν εντοπισμένα με αποδείξεις πλούσια κοιτάσματα ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με στόχο την εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων υπάρχουν στο Αιγαίο.
Ντοκουμέντο του 1794, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρεται στον "εκ Λακεδαίμονος ληστοπειρατή Ζαχαριά που ήλθε μετά μιας γαλέρας, ίνα λεηλατήσει την νήσον, εναυάγησε εις τα βορειοδυτικά εις θέσιν καλούμενην Λυγαριά".

Το ντοκουμέντο εξιστορεί στη συνέχεια το πώς κάποιοι ναυτικοί, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στους απόκρημνους βράχους στο σημείο του ναυαγίου, παρατήρησαν κόκκινα μεταλλικά πετρώματα με πολύ χαρακτηριστική οσμή και ατμούς που έβγαιναν μέσα από τις ρωγμές τους.
Σημειώνεται εδώ ότι ήδη το μικρό αυτό νησί με τους λιγοστούς κατοίκους είχε, παρακαλώ, δικό του νόμισμα με την "κεφαλή του Απόλλωνος και εκατέρωθεν κερασφόρον ταύρον".
Πολλά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1956, έγινε ο σεισμός στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Β. Παπαζάχο, "ο σεισμός της 9ης Ιουλίου 1956, που έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού, ήταν ο μεγαλύτερος του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ΥΠΕΚΑ, ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα (1903), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για κάποιες προσπάθειες οι οποίες έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1860.
Το 1960 ξεκινά μια συστηματικότερη προσπάθεια από το υπουργείο Βιομηχανίας με τη συνδρομή του ΙΓΜΕ και σύμβουλο το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων.
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1975 ιδρύεται ο Φορέας Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δηλαδή η ΔΕΠ Α.Ε. και λίγο αργότερα άρχισαν οι παραχωρήσεις για έρευνες σε ξένες εταιρείες.
Τον Απρίλιο του 2006 εμφανίστηκε στην Ελλάδα ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ με το ερευνητικό σκάφος Endeavor, κάνοντας την έρευνα που ήθελε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Σαντορίνη, όπου το γεωλογικό ενδιαφέρον ήταν κυρίως γεωλογικό.
Το 2010 ολοκληρώνεται το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο "New Frontiers in Ocean Exploration 2010" που έβγαλε πολλά ευρήματα.
"Το ιδιόμορφο περιβάλλον που αναπτύχθηκε στον κρατήρα του ηφαιστείου περιείχε ενεργά υδροθερμικά πεδία, παράξενα βακτήρια και ιδιόμορφες συνθήκες περιβάλλοντος", ενώ "όλος ο πυθμένας του ηφαιστείου καλύπτεται από ένα κοκκινωπό πορτοκαλί στρώμα".
Με τις τεχνολογικά άρτιες έρευνες να συμπίπτουν με τις ερασιτεχνικές παρατηρήσεις των ναυτικών και των κατοίκων που αναφέρει το ντοκουμέντο του 1794, όλα, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και μέταλλα πολύτιμα και ίσως και χρυσός.
Η περιοχή αυτή της Λυγαριάς ανήκει στη Φολέγανδρο, την οποία καθόλου τυχαία είχε αποκαλέσει ο Άρατος "Σιδηράν", όπως αναφέρει ο περιηγητής Τουρνεφόρτ τον 18ο αιώνα, τότε που έγινε δηλαδή και το φοβερό ναυάγιο του πειρατή Ζαχαριά.

lithosfotos

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΞΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ‘’ΥΠΝΟΒΑΤΗ’’
    ΤΑ ΓΚΑΖΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ … O ‘’SYNTROFOS”ΠΑΝΟΣ ΜΑΣ >
    Ο Αρχηγός τού κόμματος των διαγραφέντων της Ν.Δ., Πάνος Καμμένος σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του ανέλυσε πολύ εμπεριστατωμένα πως θα αντιμετωπίσει με τρόπο αποτελεσματικό, το... δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος...!!!
    Αφού έκανε αναφορές ότι είναι και με το ευρώ και ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, (είναι δεν είναι υπέρ της δραχμής) και άλλα νεφελώδη άνευ λογικού ειρμού κατά το "ολίγον έγκυος" , στο τέλος είπε το εξής αμίμητο:
    "Δεν θα πληρώσουμε το επαχθές χρέος πλην των 130 δις ευρώ πού αναγνωρίζουμε", και όταν ερωτήθηκε τα 130 δις πως θα τα πληρώσει απάντησε:
    "Θα κάνω έρευνες στη Νότια Κρήτη για πετρέλαιο και αέριο θα... τιτλοποιήσω τα μελλοντικά κέρδη, θα πάρω μία επιταγή των 130 δις ευρώ από την Gazprom θα την παραδώσω στους δανειστές και έτσι θα εξοφλήσουμε"...!!!
    Τί είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του...
    Ότι ακριβώς θα περίμενε να ακούσει κάποιος και από τον τέως γαλατά και ήδη απόφοιτο του LONDON SCHOOL OF...TRIXES πρόεδρο Γ. Καρατζαφέρη.
    Ορθώς μας επισήμανε φίλος ότι ο Καμμένος είναι μία παραλλαγή Καρατζαφέρη, "μορφωμένου" όμως, γιατί ο Πάνος έχει βέβαια απολυτήριο Γυμνασίου...
    Ίσως οι "νταβατζήδες" να πρόσθεσαν στον Καρατζαφέρη ένα βοηθητικό με μόρφωση, μπας και καταφέρουν να μη γίνει αυτοδύναμος Πρωθυπουργός ο Σαμαράς...!!!
    Διευκρινιστικές δηλώσεις και δη ανέξοδα, θα μας κάνει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος των διαγραφέντων της Ν.Δ., ...πανέξυπνος δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ ειδικός στα οικονομικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαψεύστηκα …..!!!!!
    [[Δεν πιστεύω να υπάρχει ΟΥΤΕ ένας τέτοιος μαλάκας ψηφοφόρος……!]]
    ΠΑΝΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ: Η ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1821 !
    Όσο περνά καιρός, και όσο ο Μπουρδολόγος ‘’ανοίγει το στόμα του’’, τόσο όλοι οι Έλληνες αναρωτιόμαστε: Είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται έτσι ή, είναι τόσο ηλίθιος, τόσο άξεστος και κυρίως τόσο πολιτικά ηλίθιος και αγνοεί βασικές αρχές, έννοιες και συμπεριφορές, που μόλις βρεθεί κάπου μόνος του, τρέμουν τα πόδια του από το φόβο του?
    Υπάρχει μήπως πολιτική πνευματική ‘’ασυλία’’?
    Δηλαδή μπορείς να είσαι μέλος του κοινοβουλίου και να συκοφαντείς, να βρίζεις, να προσβάλεις, να ψεύδεσαι σαν ψαράς και να έχεις ..ασυλία?
    Δηλαδή μπορείς να διαστρέφεις, να παραπληροφορείς, να φοροδιαφεύγεις, να έχεις κότερα, χρήματα στο εξωτερικό, να έχεις παίξει στο χρηματιστήριο ΔΙΣ ευρώ και Δραχμές, να είσαι μέλος της λεγεώνας των ξένων δολοφόνων, λόγω ή έργω και να έχεις ασυλία?
    Δηλαδή υπάρχει ασυλία και της πολικής μαλακίας? Μεταξύ τους αποκαλούνται και πολιτικές πόρνες. Τι είδους πόρνες; Άραγε είναι, κοινόβιες ή πολυτελείας;
    Ο μπουρδολόγος αυτός είναι όχι μόνο ανεπίδεκτος μαθήσεως, πολιτικά αγράμματος, αλλά είναι και επικίνδυνος για την Ελλάδα. Λογικά ,θα έπρεπε να περάσει από ειδικές εξετάσεις, διότι αυτές οι κρίσεις που τον πιάνουν, αν είναι πραγματικές, κινδυνεύουν πολλοί που θα βρεθούν δίπλα του. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι η γνώμη του ‘’κρατάει’’ όσο και η..αναπνοή του. Την επόμενη στιγμή μπορεί να βρίσκεται από το Αραράτ στη νότιο Αμερική και να κυνηγά με τον Τερενσία τον έξυπνο ..αλογόμυγες.
    Κάποτε η ιστορία, θα συνδέσει το μεγάλο έργο του, με τον Γκαούρ, που όσο τον μισούσε τόσο ο Ταρζάν, τόσο εκείνος άραζε το κότερό του σε Τουρκικές ..μαρίνες, στο βάθος της ΖΟΥΓΚΛΑΣ !!!
    Υπάρχει άραγε, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ, που θα ψηφίσει τον Πάνο γι αυτό που είναι????
    Εγώ ,προσωπικά, δεν το πιστεύω.
    Δεν πιστεύω να υπάρχει ΟΥΤΕ ένας τέτοιος μαλάκας ψηφοφόρος……!

    ΑπάντησηΔιαγραφή