Ο Μεταξάς διέγραψε το χρέος της Ελλάδος και δικαιώθηκε απ' το Διεθνές Δικαστήριο. Ακούν οι πολιτικοί;





Ακούν οι πολιτικοί;

Σε αυτή την απόφαση στηρίχθηκε και σώθηκε και η Αργεντινή… αλλά όχι εμείς.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Tο 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μετάξα αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με την.... βελγική τράπεζα «Societe Commerciale de Belgique».

Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές δικαστήριο, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η Ελλάδα απάντησε οτι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του λαού και της χώρας. Στο υπόμνημά της η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε:«Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο».(Yearbook of the International Law Commission, 1980, v.l., σελ.25).

Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης το 1938 που τόνισε τα αυτονόητα: «Ενίοτε, μπορεί να υπάρξει μία έκτακτη κατάσταση, η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τισ υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους.

Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μία Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Καί φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντί της πληρωμής των χρεών της.

Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά η ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι’ έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας.

Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει η και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους»



Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές Δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο στο οποίο μάλιστα στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο πρόεδρός της Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας του αντί να την υποδουλώσει στο Δ.Ν.Τ .

Σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Κριστίνα Φερνάντες με αγώνες και σκληρές διαπραγματεύσεις κατάφερε να δικαιωθεί αφού η Αργεντινή θα πληρώσει μονάχα το 10% του συνολικού χρέους της !!!

Mixalis
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Ακόμα ο Μέγας Μεταξάς έφερε την σύνταξη και την κοινωνική ασφάλιση.
    Ο Μέγας Μεταξάς είπε όχι στους κατακτητές, ενώ οι σημερινοί κατεβάσαν και τα παντελόνια τους
    Και τον λέω Μέγα επιδή μπροστά σ' αυτά τα τιποτένια ανθωποειδή που μας κυβερνάνε αυτός είναι ΜΕΓΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η διαφορα ειναι οτι ο μεταξας ηταν στρατιωτικος πολεμησε στον ελληνοτουρκικο πολεμο το 1897 στου βαλκανικους πολεμου 1912-1913 στην μικρασιατικη εκστρατεια ως αρχηγο επιτελειου στρατου πανω απο ολα στρατιωτικος που αγαπουσε την χωρα του ενω η σημερινη ουτε στρατο πηγαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίγα λόγια από τον τύπο της εποχής.
    Το εξωτερικό χρέος της χώρας το 1932 έφτανε τα 1,022 δισεκατομμύρια χρυσά φράγκα, ενώ το εσωτερικό χρέος ήταν 144 εκατομμύρια χρυσά φράγκα. Βασικοί δανειστές της χώρας και κάτοχοι των ελληνικών χρεογράφων ήταν ο οίκος «Hambro» του Λονδίνου, το συγκρότημα «Speyer and Co» της Ν. Υόρκης και η Εθνική Τράπεζα Αθηνών. Το 67,42% του εξωτερικού χρέους ήταν αγγλικά κεφάλαια, το 9,88% ήταν κεφάλαια των ΗΠΑ, το 7,52% ήταν γαλλικά κεφάλαια, το 5,40% σουηδικά,
    το 3,44% βελγικά.
    ============
    Μόλις το 1,7% ήταν γερμανικά και μόλις το 1,65% ήταν ιταλικά (2).



    ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ..ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ..ΕΣΩΣΑΝ

    Ελλάδα, η χιλιοπροδομένη πατρίδα.

    Γράφει ο Ν Βράχος
    Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί, ότι η κυβέρνηση του δικτάτορα Μεταξά, λίγους μήνες πριν την 28η Οκτωβρίου 1940, θα επιχειρούσε στις 17.2.40 να ξεπουλήσει τη χώρα και να υποθηκεύσει ΟΛΟ τον ορυκτό της πλούτο???
    Κι όμως, ο ψευτοπατριώτης, ο πρακτορίσκος των Αγγλικών μυστικών υπηρεσιών, χωρίς αιδώ και με απόλυτη ‘’εχεμύθεια’’ ξεπούλησε και υποθήκευσε το μέλλον της πατρίδας μας, σε εκείνους που έβαλαν τον τρελό Χίτλερ, να αιματοκυλήσει τον κόσμο και την Ευρώπη, για να έλθουν εκείνοι ως υποκατάστατοι και κληρονόμοι των Άγγλων.
    Λίγα λόγια από τον τύπο της εποχής.
    Το εξωτερικό χρέος της χώρας το 1932 έφτανε τα 1,022 δισεκατομμύρια χρυσά φράγκα, ενώ το εσωτερικό χρέος ήταν 144 εκατομμύρια χρυσά φράγκα. Βασικοί δανειστές της χώρας και κάτοχοι των ελληνικών χρεογράφων ήταν ο οίκος «Hambro» του Λονδίνου, το συγκρότημα «Speyer and Co» της Ν. Υόρκης και η Εθνική Τράπεζα Αθηνών. Το 67,42% του εξωτερικού χρέους ήταν αγγλικά κεφάλαια, το 9,88% ήταν κεφάλαια των ΗΠΑ, το 7,52% ήταν γαλλικά κεφάλαια, το 5,40% σουηδικά, το 3,44% βελγικά. Μόλις το 1,7% ήταν γερμανικά και μόλις το 1,65% ήταν ιταλικά (2).

    Έλληνα, θέλεις να μάθεις γιατί δεν μπορούμε να βγάλουμε τα πετρέλαια που υπάρχουν στο υπέδαφός μας;
    Γιατί ‘’φρόντισε’’ ο μεγάλος ..πατριώτης ο Μεταξάς να τα ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ για 70 και πλέον χρόνια.
    Όσο για τον Μεταξά, τον Μάη του 1940, λίγους μήνες πριν την κήρυξη του πολέμου, έλεγε στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ»:«Είμεθα ουδέτεροι εφ' όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτα δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία και, τις περισσότερες φορές ό,τι κάνομε γίνεται κατά σύστασιν ή παράκλησιν της Αγγλίας. Η Ελλάς είναι ζωτικό τμήμα της αγγλικής αυτοκρατορικής αμύνης» (4)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΣΥΜΒΑΣΗ ‘’ΚΟΥΠΕΡ’’ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ !

      Με την σύμβαση ΚΟΥΠΕΡ που υπεγράφη το 1940 από την κυβέρνηση Μεταξά , όπως φαίνεται καθαρά και στο ΦΕΚ που παρατίθεται, απαγορεύτηκε στην Ελλάδα να ‘’σκέπτεται’’ πως έχει πετρέλαιο.
      Για ποιο λόγο οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν αποδέχονταν ότι υπάρχει υπόγειος και υποθαλάσσιος πλούτος στην ελληνική επικράτεια και γιατί αυτό γίνεται τώρα; Υπάρχουν απαντήσεις;
      Μια απάντηση είναι ότι η Ελλάδα είχε συνυπογράψει με τις ΗΠΑ την λεγόμενη Σύμβαση Cooper.
      Η "Σύμβαση Cooper" επικυρώθηκε με τον Α.Ν. 2220/1940 (ΦΕΚ 65/Α'/17.02.1940) Περί κυρώσεως συμβάσεως διά την παραχώρησιν υδραυλικής δυνάμεως Αχελώου ποταμού.
      Με την σύμβαση αυτήν που υπεγράφη στις 17.2.1940 , όλος ο υδάτινος αλλά και ο υπόγειος και υποθαλάσσιος πλούτος της Χώρας (όπως τα λεγόμενα «στρατηγικά ορυκτά», σίδηρος, χρώμιο, νικέλιο, αλουμίνιο, άλλα μεταλλεύματα, πετρέλαιο, αέριο κλπ), τέθηκαν υπό την αιγίδα ενός Αμερικάνικου consortium εταιρειών!
      Την ίδια εποχή, στις 6/5/1940, παραμονές του πολέμου, ο Μεταξάς επαναλάμβανε: «Είναι φυσικό, κράτη παραθαλάσσια σαν εμάς να είμεθα φιλικά με τους Άγγλους και κράτη μεσόγεια σαν τη Βουλγαρία, με τους Γερμανούς. Η διαφορά των πολιτευμάτων δεν παίζει ρόλο (…). Και η Ιταλία στο βάθος, τη φιλία προς την Αγγλία ζητά. Μόνο που αυτή ακολουθεί το δρόμο του μεγάλου, ενώ εμείς είμαστε μικροί»
      Λίγους μήνες αργότερα, ‘’κάποιοι ‘’ θεώρησαν σκόπιμο να θανατώσουν στις 28.12.40 τον Ιωάννη Μεταξά.
      Ο Μεταξάς, μία αμφιλεγόμενη ιδεολογικά και πολιτικά προσωπικότητα, είχε ήδη «συμπληρώσει τον κύκλο της» και φυσικό ήταν, να πάρει μαζί του πολλά μυστικά, που έπρεπε να σφραγισθούν για το καλό των δημιουργών τους.
      Ο Δημήτρης Μπάτσης στο βιβλίο που είχε γράψει το 1947 με τίτλο "Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα", αποκάλυψε την ύπαρξη της.
      Το κείμενο για το θέμα που μας απασχολεί δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά με τα αρχικά του συγγραφέα με άρθρο που εξέδωσε για να υποστηρίξει τη θέση περί βιωσιμότητας της Ελληνικής οικονομίας στο περιοδικό «Ανταίος» (10 Μαΐου 1946), το επιστημονικό περιοδικό της Αριστεράς που διηύθυνε ο Δ. Μπάτσης και το εξέδιδε μαζί με τον Νίκο Κιτσίκη βουλευτή της Αριστεράς και πλειοψηφήσαντα υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων.

      Διαγραφή
  4. Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ‘’ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ ΚΥΠΡΟ’’ !!!
    Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΥΛΩΝ ΧΑΦΙΕΔΩΝ
    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης έχει την άποψη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από την Κύπρο δυσαρέστησε την Κυπριακή ηγεσία και τον κυπριακό λαό, που έβλεπε έμπρακτα πια την Ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείπει την Ένωση και την υποχρέωση που είχε αναλάβει παλαιότερα για αμυντική προστασία της Κύπρου.

    Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΥΛΩΝ ΧΡΥΣΟΧΑΦΙΕΔΩΝ
    Η ιστορία πάντως κατέγραψε, ότι η Χούντα μέσα σε διάστημα 45 ημερών -όπως ακριβώς αξίωνε η Τουρκία – ολοκλήρωσε πλήρως την απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας προς απογοήτευση όλων των Ελλήνων Πατριωτών και με τον τρόπο αυτό εξάλειψε τελειωτικώς τον διττό ρόλο της, που ήταν η αποτροπή τουρκικής εισβολής και η δυναμική παρουσία της Ελλάδος στην Κύπρο με ότι αυτή συνεπάγεται. Η κυβέρνηση των συνταγματαρχών κατατρόμαξε από το ιταμό τελεσίγραφο της Άγκυρας, ταπεινώθηκε και εξευτελίσθηκε.
    Η δικαιολογία την οποία πρόβαλε ο Γ. Παπαδόπουλος για την ανάκληση της Μεραρχίας ήταν ότι η Τουρκία μας απείλησε με πόλεμο. Πολύ φθηνή δικαιολογία για ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν όρκο να υπερασπισθούν μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος τους την πατρίδα.
    Στο πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων η οποία ασχολήθηκε με τον φάκελο της Κύπρου καταγράφονται και τα εξής ενδιαφέροντα:
    «Για την ανάκληση αυτής της δύναμης δεν ζητήθηκε η έγκριση, ούτε καν η γνώμη της κυπριακής κυβερνήσεως, η οποία πιστεύοντας ότι η παρουσία της ελληνικής Μεραρχίας στην Κύπρο ήταν αναγκαία για την άμυνα της … προσπάθησε να πείσει την Αθήνα να απορρίψει το τουρκικό αίτημα για ανάκληση της Μεραρχίας και να προχωρήσει σε ενίσχυση αυτής με πρόσθετες δυνάμεις και οπλικά μέσα.
    Η ανάκληση της Μεραρχίας επέφερε μεγάλη αποδυνάμωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου. Ενσαρκώνει πράξη εθνικής ντροπής… Το αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπήρξε και πίεση από τις Η.Π.Α. δεν αίρει τον χαρακτήρα της πράξης αυτής ως εθνικά απαράδεκτης. Αντίθετα επιβεβαιώνει τον εθελοδουλισμό και την υποταγή της τότε ελληνικής ηγεσίας στις επιδιώξεις και επιθυμίες των Η.Π.Α.
 Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έγραψε για το θέμα της Μεραρχίας: «Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα έσπευσε να αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ!!!

    ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΛΙΚΩΝ.
    Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΔΕΞΙΑ
    Ας δούμε όμως πόση διαφορά έχει, η προπαγάνδα των χρυσαυλικών ναζί, από την πράξη:
    Γνωρίζετε σίγουρα όλοι, ότι η κυβέρνηση του Αντώνη ΧΑΡΙΣΕ την Αγροτική τράπεζα, δηλαδή την αιμοδότρια των αγροτών στον Βαρδινογιάννη, επειδή τον "βοήθησε" να γίνει ..τύραννος ! ΄Άλλη λογική και αντρίκια ερμηνεία δεν χωρά, μόνο αυτή κυκλοφορεί ευρύτατα στην αγορά. Θα περίμενε κανείς ότι οι ..πρώτοι που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι "έλληνες" ..πατριώτες του Κακαυσοπόντου , οι χρυσαυλικοί . Δυστυχώς ήταν οι πρώτοι που συναίνεσαν και υπέγραψαν ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ που έχουν πάρει δάνεια ενυπόθηκα.
    Και το ερώτημα είναι: Γιατί ο κλαυσίγελος Νίκος Μιχαλολολιάκος, ο..αρχηγός των μαύρων τρωκτικών της ..ιδέας του αίματος και του φανατισμού , υπέγραψε και ΧΑΡΙΣΕ την Αγροτική στο Βαρδινογιάννη; Έχει κάποια υποχρέωση; Είναι ..συγγενείς, ή μήπως συμβαίνουν άλλα περίεργα συμβάντα της καθημερινότητας;
    ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ…
    Έτσι ο κάθε ξένος ή Έλληνας, με τη βοήθεια της Χρυσής αυγής, μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης της γής των Ελλήνων, που οι περιουσίες τους είναι υποθηκευμένες λόγω δανείων από την Αγροτική. Η χρυσή αυγή υπέγραψε να μπορούν να έλθουν..ΤΟΥΡΚΟΙ και να πάρουν τα κτήματα των αγροτών στην Πελοπόννησο; Να έλθουν και στη ..ΜΑΝΗ κύριε Μιχαλολιάκο; Η Χρυσή Αυλή υπέγραψε να ξεπουληθεί και η’ΔΩΔΩΝΗ’’;(Εταιρεία της Αγροτικής). Ρε χρυσαλήτες τι πεινασμένοι λύκοι για..ιδιωτικοποιήσεις είσαστε;
    ΤΙ...ΔΟΝΤΙΑ ΕΧΕΤΕ; Ρε δεν προλάβατε να μπείτε στη βουλή και ξεπουλήσατε την Αγροτική και καταστρέφετε τους Αγρότες; Την ΜΑΝΑ ! του αγρότη; Τη ψυχή του ελληνικού αγροκτήματος. Το γάλα των παιδιών μας; Τώρα τι θα κάνετε ρε καθίκια, αν οι Τούρκοι μπουν και αγοράσουν το αίμα και τον ιδρώτα της αγροτιάς που χρόνια αγωνίζεται να επιβιώσει; Ποιος πρόδωσε τους Έλληνες αγρότες και ΓΙΑΤΙ...??? Υπάρχει κάποιος ..ΕΝΤΙΜΟΣ Χρυσαλήτης να απαντήσει γιατί πουλήσατε την Ελλάδα, τσιράκια του Σαμαρά; Είσαστε από την ίδια ..."μάνα" ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή