Bολές Πούτιν κατά Δύσης μετά και την…αδυναμία της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις: “Η Ρωσία λέει όχι σε τελεσίγραφα, σταματήστε να ανακατεύεστε σε…εσωτερικές υποθέσεις” !







Το επιθετικό δόγμα με το οποίο επανέρχεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο ζήτημα της κατάρριψης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines και της ουκρανικής κρίσης κατέστη σαφές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας…

Μιλώντας για πρώτη φορά σε έντονο ύφος από την κεφαλή ενός μακρόστενου τραπεζιού και έχοντας αξιωματούχους δεξιά και αριστερά του, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε αιχμηρές βολές εναντίον της Δύσης, την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη πάσχιζαν να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή στο ζήτημα των κυρώσεων στη Μόσχα και το Κίεβο προχωρούσε σε νέα επιστράτευση.

Στην πιο λεπτομερή δημόσια απάντησή του μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 ο Πούτιν κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και είπε «όχι» στα τελεσίγραφα: «Στη Ρωσία τίθεται ένα σχεδόν τελεσίγραφο: Αφήστε μας να καταστρέψουμε αυτό το τμήμα του πληθυσμού που συνδέεται εθνοτικά και ιστορικά με τη Ρωσία και δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον σας. Αυτό είναι μια περίεργη και απαράδεκτη λογική».

Επέμεινε ότι παρά τις δυτικές κυρώσεις θα σταθεί στο πλευρό των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, τους οποίους περιέγραψε ως τμήμα της λαϊκής εξέγερσης εναντίον ενός παράνομου πραξικοπήματος, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στις κατηγορίες ότι τους εξοπλίζει.



Οι Ρώσοφωνοι αυτονομιστές παρέδωσαν χθες τα μαύρα κουτιά



Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρωσικός στρατός εξαιτίας κινήσεων του ΝΑΤΟ και για την προστασία της οικονομίας από «εξωτερικές απειλές».

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των αυτονομιστών, καλώντας παράλληλα τη Δύση να πιέσει το Κίεβο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Και αυτό την ώρα που το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για νέα μερική επιστράτευση στην Ανατολική Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα..

Με τα όπλα ανά χείρας ρωσόφωνοι αυτονομιστές συνοδεύουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα συντρίμμια του αεροσκάφους



Καθώς οι μάχες μαίνονται γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των ανταρτών, όπου σκοτώθηκαν χθες πέντε άνθρωποι, ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας Αντρίι Παρούμπιι ανέφερε ότι περισσότεροι από 41.000 Ρώσοι στρατιώτες, 150 ρωσικά άρματα μάχης, 400 τεθωρακισμένα και 500 συστήματα πυροβολικού έχουν συγκεντρωθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.



Αδυναμία της ΕΕ

Η αδυναμία της ΕΕ να εντείνει την πίεση στη Μόσχα έγινε ξεκάθαρη χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που ολοκληρώθηκε χωρίς τη λήψη απόφασης για συγκεκριμένες κυρώσεις και παρέπεμψε το ζήτημα σε σύσκεψη της Κομισιόν την Πέμπτη..

Ουκρανός αστυνομικός μπροστά από το τρένο που μεταφέρει τις σορούς



Παρ’ όλο που οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προειδοποίησαν με αυστηρότερες κυρώσεις, η αδυναμία για υιοθέτηση κοινής στάσης φάνηκε από την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην πώληση πολεμικών πλοίων Mistral στη Μόσχα, βάσει συμφωνίας 1,2 δισ. ευρώ του 2011. Παρά τις πιέσεις Βρετανίας και ΗΠΑ για ακύρωση της συμφωνίας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην παράδοση του πρώτου πλοίου, προσθέτοντας ότι η πώληση του δεύτερου θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, της χώρας που θρήνησε 192 νεκρούς στην πτήση MH17, ζήτησε κοινή προσέγγιση από την ΕΕ και το Λονδίνο ζήτησε κυρώσεις που θα βαρύνουν τον στενό κύκλο του Πούτιν.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ΕΕ θα προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας, εάν η Μόσχα δεν συνεργαστεί στην έρευνα για την κατάρριψη του αεροσκάφους, ενώ άλλη πηγή έκανε λόγο για κυρώσεις που ενδέχεται να αφορούν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, τα αγαθά διπλής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής) και την ενέργεια.

Με τις αλληλοκατηγορίες για την τραγωδία να συνεχίζονται, οι «New York Times», επικαλούμενοι εμπειρογνώμονες, υποστήριξαν ότι το Boeing αναχαιτίστηκε από υπερηχητικό πύραυλο.

Οι τρύπες στα συντρίμμια, ανέφεραν, παραπέμπουν σε υψηλής ταχύτητας βλήμα, πιθανότατα από πύραυλο εδάφους – αέρος, θεωρία που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

http://www.makeleio.gr/?p=133803

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια